Tegendraads020
Activiteit
Westersymposium 2017
WESTERSYMPOSIUM 2017: IN DE BAN(D) VAN HET WOORD. Over letter, uitleg en inspiratie van de Bijbel

DATUM 4 maart 2017

TIJDSTIP 13:30 uur

LOCATIE Westerkerk, Prinsengracht 281, Amsterdam

'Sola scriptura' – alleen de Schrift: met deze leus plaatste Martin Luther de Bijbel 500 jaar geleden in het centrum van het leven en het geloof. Het Woord van God en niet te traditie van de kerk werd bron en norm voor het protestantse geloof en leven.

Nu nationaal en internationaal 500 jaar Reformatie wordt herdacht, komt de vraag op naar de positie van de bijbel in onze huidige tijd. Heeft zij ons in een tijd van ontkerkelijking en secularisering nog iets te zeggen? Is zij een verzameling verhalen, die men nu eenmaal moet kennen? Of is zij een brontekst, die perspectief biedt, waar wij ons naar oriënteren, waar wij onze vragen aan stellen en die inspireert? Of is zij meer dan dat en heeft zij gezag? Wat moeten we dan beginnen met lastige teksten en regels, die soms haaks staan op hoe wij ons leven willen leiden?

Deze vragen zullen centraal staan tijdens het Westersymposium 2017 in de Amsterdamse Westerkerk. Prof. dr. Mirjam van Veen (Vrije Universiteit) zal het onderwerp vanuit historisch perspectief introduceren. Daarna is er een keuze uit drie workshops.

In twee ervan kan men zich buigen over lastige Bijbelteksten waarin het gaat om geweld (dr. Sam Janse) en de bijbelse kijk op vrouwen en mannen (ds. Fokkelien Oosterwijk). De derde workshop zal gaan over Rembrandts verhouding tot het gezag van de Bijbel (dr. Gerda Hoekveld-Meijer).

Afsluitend houdt Westerkerk-predikant Fokkelien Oosterwijk een ‘muzikaal interview’ met de succesvolle pianist Hannes Minnaar over zijn inspiratie en de omgang met zijn bronnen.

Zaterdag, 4 maart 2017: 13.30-17.00 (Kerk open om 12.45 uur)

Toegang: € 20 (studenten € 15)

Opgave via: symposium@westerkerk.nl

Info: www.westerkerk.nl