Tegendraads020
Activiteit
Réforme en révolte - concert 2 juli 2017
Réforme en révolte - concert 2 juli 2017

16e en 17e eeuwse werken voor koor en orgel van Couperin, Sweelinck, Le Jeune. Capella ad Fluvium onder leiding van Peter-Paul van Beekum, met Gerben Gritter, orgel.

In het kader van het internationale gedenkjaar 500 jaar reformatie brengt Cappella ad Fluvium ‘Réforme en Révolte!’ Daarin volgen we op een muzikale manier de weg waarop de reformatie via Zwitserland en Frankrijk naar Nederland is gekomen. Dit project wordt ondersteund door de Waalse Kerken wier voorouders op dezelfde weg vanuit Frankrijk naar Nederland vluchtten.

In 1517, nu 500 jaar geleden, publiceerde Maarten Luther zijn 95 stellingen, al heeft hij ze vast niet op de legendarische kerkdeur van de slotkapel in Wittenberg gespijkerd. Deze ‘opstand’ vormde de inzet van grote religieuze, politieke, maatschappelijke én muzikale veranderingen. Voor Luther was de muziek een belangrijk element om zijn ideeën te verspreiden; hij schreef daarvoor teksten, melodieën en zelfs een enkel motet.

Ook in Nederland won het protestantisme snel terrein. Hier was het vooral Calvijn wiens ideeën via Zwitserland en Frankrijk naar Nederland kwamen. En ondanks het huidige imago van strengheid en stijfheid heeft de calvinistische traditie geweldige muziek voortgebracht: de prachtige melodieën van de polyfone psalmen van Sweelinck. Parels van de calvinistische traditie met teksten die dicht tegen de bijbelteksten aanliggen. Een feest om naar te luisteren! Een uitgelezen kans de weinig uitgevoerde orgelmis van de Franse componist Couperin bijte wonen in de waalse kerk

Entree € 15; voorverkoop € 13, studenten € 8
www.adfluvium.nl
Adres: Waalse Kerk, Walenpleintje 159, 1012 JZ Amsterdam