Tegendraads020
Activiteit
Nieuwe Kerk Reis in de tijd 14 juli – 27 augustus 2017
Nieuwe Kerk Reis in de tijd 14 juli – 27 augustus 2017

Activiteiten in het teken van Luthers invloed op kunst en cultuur, ingeluid met prikkelende installatie door Joseph Semah

  • 14 juli – 27 augustus start Reis in de Tijd – Installatie Joseph Semah (Bagdad)
  • 30 juli: Artist Talk. Ontmoet de kunstenaar Joseph Semah bij zijn installatie.
  • 6 augustus: Ensemble Corona. Aus Tieffer Noth.
  • 13 augustus: In gesprek met de dominee.

Op vrijdag 14 juli gaan de deuren van De Nieuwe Kerk Amsterdam open voor een bijzondere jaargang van Reis in de tijd. History & Royalty. In deze editie gaan we terug naar het jaar 1517, precies 500 jaar geleden. Toen zette Maarten Luther, naar verluidt, de reformatie in gang door 95 stellingen op de deur van de slotkerk in Wittenberg te timmeren. Voor de christelijke kerk heeft dit grote gevolgen gehad. Zo werd De Nieuwe Kerk in de zestiende eeuw van katholiek protestant. Speciaal voor deze editie heeft De Nieuwe Kerk kunstenaar Joseph Semah (Bagdad, 1948) gevraagd een installatie te maken. Hij zal een hedendaags antwoord geven op Luthers stellingen en op de betekenis daarvan toen en nu. Semah reflecteert daarbij op de oprichtingsvergadering van de Wereldraad van Kerken in 1948, waarbij de avondmaalsviering in De Nieuwe Kerk plaats vond. Op die manier biedt hij een moderne artistieke kijk op Luther. Reis in de tijd is te zien van 14 juli tot en met zondag 27 augustus.

30 juli Meet the artist: ontmoet Joseph Semah

6 augustus: Ensemble Corona. Aus Tieffer Noth. Laat u meevoeren naar het turbulente tijdperk van Maarten Luther en de Reformatie. Ensemble Corona brengt een programma vol vijftiende- en zestiende-eeuwse muziek uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Werk van Senfl, Hofmaier, Resinarius en De La Rue. Met Valeria Mignaco (sopraan) / Heleen Gerretsen (blokfluit, cornetto) / Margo Fontijne (viola da gamba en vendel) / Elly van Munster (luit).

13 augustus: In gesprek met de dominee. Rikko Voorberg (1980) is theoloog en bekend van de PopUpKerk. Schuif aan bij een bijeenkomst voor (on)kerkelijke mensen die, net als Maarten Luther destijds, de wereld anders willen vormgeven. Met brood, wijn en oude Bijbelteksten.